Ciasta, ciastka, ciasteczka...
Kategorie: Wszystkie | - Ciasteczka - | - Serniki - | - Torty -
RSS
niedziela, 07 czerwca 2009
Ciasteczka maślane

 

500 gram mąki pszennej
150 gram masła
150 gram cukru
cukier waniliowy
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i  jajkami.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść.
Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując półtoracentymetrowe odstępy.
Każde ciastko ponakłuwać przed pieczeniem widelcem.
Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze ok. 160 stopni.
Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny, spód delikatnie przyrumieniony,
dlatego warto w połowie pieczenia wyłączyć grzanie od góry,
jesli piekarnik posiada taką opcję.

 

Proste ciasteczka, które idealnie nadają sie do herbatki bądź kawki :-)

 

Składniki:

 

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wszytsko utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść. (Po dodaniu mąki można wszsystko wyłożyć na stolnicę/stół by było wygodniej zagnieć.)

 

Po wyrobieniu ciasta urwać kawałek i wywałkować na grubość około 4-5 mm. Foremkami bądź radełkiem wykrawać dowolne kształty.

Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piekarnik rozgrzać do ok 160oC. Ciasteczka piec ok. 10-15 minut - do zarumienienia.

 

 

Dodaj do:
Wykop Gwar.pl! Google! Google!

 

sobota, 23 maja 2009
Batonik Knoppers

Kolejny przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga. Jeszcze nie zrobiłam do końca tych ciasteczek a już chcieli wszystko zjeść! Podbierali słodkie masy i polewę! Wyszły bardzo pyszne wafelki, lepsze od oryginalnych Knoppersów :-) 

 

Masa mleczna:

Składniki:

  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 175g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku *

Wykonanie:

Mleko z cukrem zagotować w garnuszku. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, zdjąć z palnika i ostudzić.

Miękkie masło mikserem ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo - po łyżce dodawać ostudzone mleko ciągle miksując [dodanie od razu całego mleka grozi zwarzeniem sie masy]. Gdy masa będzie gładka dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

 

Masa nutellowa:

Składniki

  • 160g nutelli
  • 100g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 100g zmielonych orzechów laskowych **

Wykonanie: 

Nutellę, kakao i masło zmikować na jednolitą masę (bez grudek masła). Następnie dodać orzechy i wszystko zmiksować (podsmażone orzechy - ciepłe upłynnią lekko masę, łatwiej będzie ją nakładać).

 

Składanie:

Pierwszy duży wafel położyć na tacy i posmarować masą nutellową. Warstwę tą przykryć drugim waflem i posarować go masą mleczną. Na samą górę położyć trzeci wafel. Włożyc na całą noc do lodówki by masy stężały.

Po całonocnym leżakowaniu wyjąc z lodówki i wafel od strony białej masy posmarować polewą. (gotową lub przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.) Po stężeniu polewy pokroić w kwadraty bądź według uznania w prostokąty.

Od dołu: 

  • wafel
  • masa nutellowa
  • wafel
  • masa mleczna
  • wafel
  • polewa

  

UWAGI:

* najlepiej mleko w proszku pełne. Kupiłam Mlekowity w niebieskim opakowaniu, było tańsze (ok 7zł) niż Łaciate (11zł). 

** orzechy mielone bądź drobno posiekane podsmażyć na suchej patelni 

Dodaj do:
Wykop Gwar.pl! Google! Google!

 

 

poniedziałek, 18 maja 2009
Torcik Rafaello

Rafaello po mojemu. :-) Korzystając z lekkiego śmietanowego kremu mojej mamy. Lekki torcik, który z pewnością przypadnie do gustu łasuchom. :-) 

 

Biszkopt:

Ponoć w biszkopcie tkwi sekret. Ponoć nie każdy się udaje. Mój wychodzi zawsze :-) 

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wykonanie: 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować tak, by piana była sztywna i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na koniec dodać wymieszane razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć na okrągłą tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 min. 

 

Krem: 

Składniki:

  • ok 600g śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęszczacz Śmietan Fix 
  • paczka wiórków kokosowych

 

Wykonanie: 

Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać 4 łyżki cukru pudru i Śmietan Fix. Na koniec dodać paczkę wiórków kokosowych i wymieszać. Po ubiciu wstawić na kilka min do lodówki.

Po schłodzeniu biszkopt przełożyć kremem. Resztę kremu rozsmarować na górze i po bokach.

Dekoracja:

Według uznania :-) Można wykorzystać kolorowe posypki czekoladki czy kwiatki :-) 

 

 

21:33, malgosia.f , - Torty -
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 maja 2009
Pieguski

Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego ciastowego bloga.

Ciasteczka jeszcze dobrze nie ostygły a już wszyscy w domu chcieli je zjeść! Musiałam ich bronić by zostały na później! :-)

 

Składniki:

  • 1 kostka (200g) miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2,5 szklanki mąki
  • tabliczka (100-150g) czekolady pokrojonej w kosteczkę
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • rodzynki

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajko i utrzeć na puch. Dodać łyżkę sody, szczyptę soli i mąkę - wszystkodokładnie zmiksować. Do otrzymanej masy dodać czekoladę. (Ciasto jest gęste ale da się wymieszać). /Do ciasteczek można dodawać czekoladę, rodzynki, orzechy etc., albo zrobić mix - w zależności od tego kto co lubi i na co ma ochotę./

Z masy robić małe kuleczki, delikatnie je spłaszczyć i układać na brytwannie nie za blisko siebie! 

Ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC i piec ok 15 min. 

Czas wykonania: max 15 min

Czas pieczenia: 10-15 min (do zarumieninia)  

Ile wychodzi ciasteczek? ok 50 

 

Proste ciasteczka

 

 

 Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

 Ponadto:

  • cukier puder do zrobienia lukru 
  • kolorowe posypki dla ozdoby

 

Wykonanie:

Masło bądź margarynę schłodzić w lodówce. Po wyjęciu masło/margarynę staranie posiekać z przesiana mąką, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3mm. Foremki wykrawać ciastka różnych kształtów.

Ciastka układać na blasze wyłożonej pergaminem.

 

Piec ok 10 minut w temperaturze 180oC.

Po upieczeniu i schłodzeniu polać lukrem i udekorować kolorowymi posypkami.  

 

| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze

dodajdo

Blog Widget by LinkWithin